/* Milonic DHTML Website Navigation Menu Version 5, license number 187760 Written by Andy Woolley - Copyright 2003 (c) Milonic Solutions Limited. All Rights Reserved. Please visit http://www.milonic.com/ for more information. */

 

 

חיפוש

 

 

 

عربي

 
 

English

 
 

עיקור וסירוס בגיל צעיר


פאולה קיסלק, רופאה וטרינרית (DVM)

 

 

 
 

סקירה כללית

מדוע סירוס/עיקור חיוניים

עיקור וסירוס בגיל צעיר

חתולים חסרי בית
בישראל

 

 


קמפיינים: התרבות יתר
של חתולים וכלבים

הצלה בצפון: עיקור וסירוס גורים לפני אימוץ

 

הצטרפות
או תרומות

  

מחקרים מראים שניתן להסיר את בלוטות המין (סירוס ועיקור) לפני גיל הבגרות המינית אצל גורים וחתלתולים בצורה בטוחה וללא חשש רפואי או התנהגותי.

 

ניתוחי עיקור וסירוס הם מהניתוחים הקדומים ביותר שבוצעו בבעלי חיים מבויתים, והם מתועדים לפחות ל-284 לפני הספירה. עד המאה האחרונה נערך רק מעט מחקר מדעי לגבי הגיל האופטימלי לביצוע ניתוחים אלה, והנורמה הייתה עיקור או סירוס אחרי הגעת בעל החיים לבגרות מינית (ניתוח בגיל 6 חודשים או אחר כך).1  אולם ב- 1974 הבחינו אנשי אגודת צער בעלי חיים מדרום אורגון שחלק ניכר מבעלי החיים המגיעים לבית המחסה היו גורים שנולדו לכלבלבים וחתלתולים שנמסרו לאימוץ חודשים מספר מוקדם יותר. בשל כך התחילו לבצע עיקור וסירוס בגיל מוקדם על חתלתולים וגורים – כבר בגיל 6 שבועות.

 

מצוידת בידע הגדל והולך על התועלת שבניתוח זה, הוציאה עמותת צער בעלי חיים של ארצות הברית מדיניות שקבעה: "אף בעל חיים לא יימסר לאימוץ מבית מחסה בלא ניתוח עיקור או סירוס". מקלטים רבים אמצו בעקבות זאת את מדיניות העיקור והסירוס בגיל מוקדם, ומקלטים רבים, כולל מקלטים בקליפורניה, מורשים על פי חוק לעשות זאת לפני מסירת בעלי החיים לאימוץ. בשנת 1993 אישרה האגודה האמריקאית לרפואה וטרינרית החלטה התומכת בניתוח עיקור או סירוס בגיל מוקדם.

 

הדחיפה לעקר ולסרס כלבלבים וחתלתולים בגיל מוקדם עוררה מיד התנגדות בקהילת הוטרינרים. כדי להרגיע חששות אלה העריכו מחקרים רבים את הביטחון שבניתוח. התוצאות הראשוניות פורסמו על ידי אגודת צער בעלי חיים של דרום אורגון בשנת 1985, והן הראו אותה שכיחות של סיבוכים פיזיולוגיים והתנהגותיים בבעלי החיים שעברו ניתוחי עיקור לפני ואחרי הבגרות המינית. על בסיס מחקרים אלה עקב ד"ר לאו ליברמן, רופא וטרינר, אחרי תוצאותיה של תכנית עיקור בגיל צעיר שבוצעה בשלושה בתי מחסה: 1600 ניתוחים בוצעו במשך שנתיים בעמותת צער בעלי חיים של פלורידה (ASPC), 8000 בוצעו במשך שבע שנים בעמותת צער בעלי חיים בדרום אורגון, ולמעלה מ- 90,000 ניתוחים בוצעו במשך שמונה שנים בעמותת צער בעלי חיים בונקובר. ד"ר ליברמן לא מצא כל גידול משמעותי בשיעור הסיבוכים.2

 

מחקר מצוין בוצע באוניברסיטת פלורידה בשנת 1991 על גורי כלבים וחתולים מאותם שגרים, שהופרדו וסורסו ועוקרו בגיל שבעה שבועות ובגיל 7 חודשים. כשנבדקו הפרמטרים של גדילה, בגיל הבגרות, לא התגלו הבדלים קליניים משמעותיים בין הקבוצות.3  במחקר אחר חולקו שבעה שגרים של חתלתולים לשלוש קבוצות ואלה עוקרו וסורסו בגיל 7 שבועות, 7 חודשים ו-12 חודשים. ושוב, התוצאות לא הראו כל הבדלים משמעותיים בין שלושת הקבוצות.4 בשנת 1991 פורסמו שני מאמרים חשובים שדנים בהדגשים הנוגעים לניתוח ולהרדמה של 96 חתלתולים. שני המחקרים הגיעו למסקה ש"לא היו סיבוכים משמעותיים במהלך ההרדמה או הניתוח.5,6

    

לראש הדף

    

ובכל זאת, וטרינרים מסוימים עדיין הטילו ספק בהשפעות הפוטנציאליות ארוכות הטווח של עיקור וסירוס בגיל צעיר. מחקר אחד שפורסם בגיליון של כתב העת של האגודה האמריקאית לרפואה וטרינרית מ-15 בינואר 2001 עוסק בתוצאות ארוכות הטווח ובסיבוכים של עיקור וסירוס שבוצעו על כלבים בגיל צעיר, בהשוואה לגיל המסורתי בו מבצעים ניתוחים אלה. המחקר בדק 269 כלבים ממכלאות ומקלטים לבעלי חיים. התוצאות הראו שעיקור וסירוס לפני גיל הבגרות המינית לא גרמו לשכיחות גבוהה יותר של בעיות התנהגותיות או בעיות הקשורות במערכות הגוף, בהשוואה לעיקור וסירוס בגיל המקובל. המחקר ביצע מעקב משך תקופה ממוצעת של 48 חודשים. המאמר סיכם באומרו שניתן לבצע בביטחה ניתוח עיקור וסירוס בגיל מוקדם על כלבים ללא חשש לשכיחות גבוהה יותר של בעיות גופניות או התנהגותיות.7

 

שני מאמרים שפורסמו בכתב העת של האגודה האמריקאית לרפואה וטרינרית בשנת 2004 בדקו 1,842 כלבים ו-1,600 חתולים כדי להעריך סירוס ועיקור בגיל מוקדם. הם הגיעו למסקנה שהתועלת עולה בהרבה על הסיכון.8,9  שני המחקרים טוענים שמותר בהחלט לייעץ למקלטים ולקוחות לעקר ולסרס את בעלי החיים שלהם לפני שהגיעו לגיל המסורתי של 6 עד 8 חודשים. ההמלצה היא לעקר כלבות לפחות בגיל 3 חודשים.

 

ג'ון האמיל, רופא וטרינר מלגונה ביץ', קליפורניה, תומך מאוד בניתוחים כאלה בגיל מוקדם, והוא טוען ש"הניתוח מהיר יותר וקל יותר מבחינה טכנית מאשר כשבעל החיים מבוגר יותר. התאוששותם של בעלי חיים צעירים מההרדמה מהירה מאוד ומושלמת".11,10  על רופאים פרטיים לשקול את אימוץ המדיניות של עיקור וסירוס בגיל מוקדם כשהם מסיימים את סידרת החיסונים שניתנים לחתלתולים וגורי כלבים, לפני הגיעם לבגרות מינית.

 

דבר זה מציב את הוטרינרים כמנהיגים, ועליהם מוטלת החובה לסייע ולהתגבר על הבעיה האיומה של התפוצצות אוכלוסין אצל ידידיהם על ארבע של בני האדם, על ידי מניעת הריונות לא צפויים. בנוסף לכך, הוטרינרים ממלאים בכך את האחריות שלהם כלפי לקוחותיהם, כשהם מבטיחים הפחתה דרמטית במקרי סרטן הפטמות ומחלת הערמונית מאוחר יותר בחיים – תועלת מתועדת היטב של עיקור וסירוס מוקדמים. הניתוח יעיל גם בהפחתת תוקפנות, התזת שתן, שיטוט והתנהגויות אחרות שאופייניות לבעלי חיים שעוקרו או סורסו בגיל מאוחר – בעיות שגורמות לעתים קרובות לנטישה ומוות.

 

עיקור וסירוס לפני אימוץ מאפשר למקלטים לשחרר בעלי חיים ללא המעקב המעיק והמטריד אחרי עמידה בהוראות החוק ומשימות אחרות הכרוכות בפיקדונות והחזרת כספים. למעשה, כשמקלטים התחילו לבצע סירוס ועיקור בגיל מוקדם הם גילו שמספר החתולים והכלבים שהגיעו אליהם פחת בצורה דרמטית. קבוצות הצלה ואנשים המטפלים בחתולי רחוב יוכלו גם הם להשתמש באסטרטגיה זו, כדי להפחית את הפוטנציאל לרבייה חסרת אחריות, שנובעת מתאוות בצע בלבד וגורמת לטבח כללי ונורא של יותר מחמישה מיליון כלבים וחתולים מידי שנה.

 

הרבה אגודות של רופאים וטרינרים מאמצות עתה את המדיניות, ובכך הן מאשרות את הביטחון, היעילות והתועלת שבעיקור וסירוס בגיל מוקדם. בין אגודות אלה ניתן למנות את האגודות בקליפורניה, מסצ'וסטס, נוודה, אורגון, רוד איילנד ו-ויסקונסין. האגודה האמריקאית של בתי חולים וטרינריים, האגודה האמריקאית לרפואה וטרינרית ואגודת הוטרינרים למען זכויות בעלי חיים מאמצים גישה זו, כמו גם ארגונים רבים אחרים למען בעלי חיים, כולל עמותת צער בעלי חיים של ארצות הברית (HSUS) ועמותת צער בעלי חיים האמריקאית (AHA). בעשותם זאת הם עוזרים לכולנו ומעודדים עיקור וסירוס בגיל מוקדם, כדי לשפר את איכות החיים של הלקוחות שלנו ולטפל במשבר החמור של ידידינו מעולם החי, שמשפיע על הקהילות שלנו במובנים רבים.

  

לראש הדף

  


 

הערות שוליים

 

Footnotes

1 JA Hamil, "Early-age gonadectomy, practitioner participation needed," Pulse, Southern California Veterinary Medical Association, July 1995.

2 LL Leiberman, "A Case for neutering pups and kittens at two months of age," JAVMA 1987; 191: No. 5,518-521.

3 KR Salmeri, PN Olson, and MS Bloomberg, "Elective gonadectomy in dogs: A Review," JAVMA 1991; 198; 1183-1192.

4 MS Bloomberg, WP Stuffs, DF Senior, TJ Lane, "Developmental and behavioral effects of prepubertal gonadectomy," JAVMA February 1991.

5 AM Fagella and MG Aronsohn, "Anesthesia techniques for neutering six-to-fourteen-week-old kittens," JAVMA January 1, 1993; 202: No. 1: 56-62.

6 MG Aronsohn and AM Faggella, "Surgical techniques for neutering six-to-fourteen-week-old kittens," JAVMA January 1, 1993;202:No. 1:53-55.

7  7. LM Howe, MR Slater, HW Boothe, HP Hobson, JL Holcom, and AC Spann, "Long-term outcome of gonadectomy performed at an early age or traditional age in dogs," JAVMA January 15, 2001; 218: No. 2:217-220.

8 CV Spain, JM Scarlett, K Houpt, "Longterm risks and benefits of early-age gonadectomy in dogs" JAVMA February 1, 2004.

9 CV Spain, JM Scarlett, K Houpt, "Longterm risks and benefits of early-age gonadectomy in cats," JAVMA February 1, 2004.

10 See note 1 above.

11 JL Grandy, CI Dunlop, "Anesthesia of pups and kittens," JAVMA 1991; 198:1177-182.


   

פאולה קיסלק, רופאה וטרינרית, היא חברה בועדה המייעצת של "חי" ונשיאת אגודת הוטרינרים למען זכויות בעלי חיים (AVAR). היא ביצעה את המחקרים הראשונים על עיקור וסירוס בגיל מוקדם, עם ד"ר מר בלומברג. בשנת 1998 הציגה ד"ר קיסלק בפני וטרינרים ישראליים את תפיסת הסירוס / עיקור בגיל מוקדם בישראל במצגת בחסות "חי". מאמר זה כולל חלקים שהוצאו על ידי פאולה קיסלק ממאמר שכתבה עבור חדשות הוטרינריה וכתב העת של אגודת הרפואה הוטרינרית בישראל.

 

לראש הדף