/* Milonic DHTML Website Navigation Menu Version 5, license number 187760 Written by Andy Woolley - Copyright 2003 (c) Milonic Solutions Limited. All Rights Reserved. Please visit http://www.milonic.com/ for more information. */

 

 

חיפוש

 

 

     
 

English

 
 

חזירים


דף מידע

 

 

 
 

סקירה כללית

בקר לבשר

פרות חולבות

בשר עגל

חזירים

ארנבים

בשר ברווזים ואווזים ותעשיית הפיטום

תרנגולות: בשר

תרנגולות: ביצים

תרנגולי הודו

בנות יענה

 

 


מזון נגוע

עור

 


חזירים

מהי תוחלת החיים של
בעלי חיים

שחיטה: תמונות

 

הצטרפות
או תרומות

  

 

יונקים בעלי פרסות ממשפחת החזירים, Sus domesticus חזירים מבויתים, הם הצאצאים של חזיר הבר, והם הגיעו אלינו מהמזרח התיכון דרך אירו-אסיה לפני כתשעת אלפים שנה. בדיקות דנ"א ומחקר ארכיאולוגי מראים שהצטרפות החזירים אל חיות החווה התרחשה באזורים רבים שונים ללא כל קשר ביניהם במהלך התקופה הניאוליטית, כאשר העמים הנודדים התחילו להתיישב בעיירות וכפרים.1   (תחילה בויתו עזים וכבשים, וזמן קצר אחריהן בויתו הבקר והחזירים). מסחר ותנודת עמים גם הם תרמו להתפשטות גידול החזירים. עד המאה ה-16 הביאו חוקרים ספרדים את החזירים אל חצי הכדור המערבי, שם נמלטו רבים מהם ויצרו אוכלוסיית חזירים מקומית בטבע.

 

חזירים הם החכמים מכל בעלי החיים המבויתים, ויש להם אישיות נהדרת. הם משעשעים, סקרנים, חברותיים, אוהבים ונהנים לשחק. כנושא לאלפי מחקרים שבוצעו על ידי חוקרים ואתולוגיסטים היו החזירים נתונים למעקב בסביבות שונות. הם מהווים נושא פופולרי מאוד למחקר, ומדענים גילו שלחזירים יש יכולת מנטלית מורכבת בצורה מפתיעה, מתוחכמת וזריזה. חזירים מסוגלים להתרכז, לחשוב, לצפות, ללמוד, לזכור ולתקשר. חזירים מפתחים אסטרטגיות ומתחרים; הם חולמים והם סולחים. הם מאזינים למוזיקה ומשחקים בצעצועים.

 

בהתאם לדבריו של פרופסור באוניברסיטת קיימברידג', לחזירים "יש יכולת קוגניטיבית להיות מתוחכמים למדי; אפילו יותר מאשר כלבים ובהחלט יותר מאשר ילדים בני 3".2  חזירים מסוגלים לשחק משחקי וידאו, וכשהוצגה בפניהם יכולת הבחירה הם הצביעו על העדפות ברורות של טמפרטורה סביבתית.3  מחקר שבוצע בלונדון מצא שחזירים מסוגלים להבחין בין תחושה "נורמלית" ותחושת "חרדה".4  יש להם תחושה נהדרת של ריח, הם מסוגלים לחיות כעשר שנים, הם מגנים מאוד על הגורים שלהם ויוצרים קשרי ידידות עם חזירים אחרים. חזירים הם בעלי חיים נקיים, אולם אין להם בלוטות זעה ולכן הם מתרחצים במים או מתגלגלים בבוץ כדי לשמור על קרירות גופם ולסלק זבובים. במקלט אחד בניו יורק נהנים החזירים ממחלקת כשסוסים בדיר השכן מקבלים את אמבטיית הקיץ היומית שלהם. חזירים אלה מנצלים את החצר המרווחת שלהם ומפרידים את אזור האכילה והשינה שלהם מערמת הזבל שלהם.

 

לרוע המזל מגדלים מאות מיליוני חזירים בצורה אינטנסיבית בכל רחבי העולם, כמזון לבני אדם. הם מקבלים מזון רב מדי; הם מצטופפים בדירים קטנים ללא כל גישה לבוץ; אין מניחים להם לחיות חיים ארוכים, הם חסרים כל גירוי מנטלי ואין להם כל סיכוי ליצור קשרים קבועים עם בני מינם. מספר החזירים שנשחטים גדול כל כך שקשה לתפוס אותו. בארצות הברית שני עסקים בלבד (מזונות טייסון וחוות סמית'פילד) שוחטים 130,000 חזירים מידי יום.

 

צריכת בשר החזיר אסורה בחוק היהודי והמוסלמי. למרות זאת, יותר מ-170,000 חזירים נשחטים מידי שנה בישראל כדי לעמוד בדרישות.5,6   רוב החזירים גדלים בחוות על אדמות ששייכות לערבים, משום שחוקית אסור לגדל חזירים על אדמה ישראלית.7  אולם קיבוץ להב בצפון הנגב הוא היצרן הגדול ביותר של חזירים בישראל והספק העיקרי למשחטות ולמפעל העיבוד בקבוץ מזרע בגליל. הם עוקפים את החוק נגד גידול חזירים על ידי אחסונם על פלטפורמות מעל פני הקרקע. קיבוץ מזרע מתגאה בהפעלת המשחטה המתקדמת ביותר במזרח התיכון, והוא מייצר 150 טון מוצרי בשר חזיר מידי חודש.

 

פרט להלכה ולקוראן , נוצרים מזרם "היום השביעי" (Seventh Day Adventists), הינדו, ג'יינים ובודהים רבים גם הם נמנעים מלאכול בשר חזיר בשל סיבות דתיות. אפילו בחברה החילונית ההשפעה התרבותית גורמת ליהודים, מוסלמים, הינדו ובודהיסטים להימנע מאכילת מבשר חזיר. ובכל זאת, 1.3 מיליארד חזירים, מספר מדהים, נשחטים מדי שנה ברחבי העולם (600 מליון בסין). עשרת היצרנים הגדולים ביותר הם סין, ארצות הברית, גרמניה, ברזיל, ספרד, ויטנאם, צרפת, פולין, קנדה ודנמרק.8

 

איכר מקבל כ-20 אירו (25 דולר) עבור כל חזיר שמשקלו מתאים לשיווק, ומפעל עיבוד מקבל עוד 100 אירו (125 דולר). אולם העצמות, העור, השער, השומן, חלקי הגוף והמשקעים שנובעים מהעיבוד יקרים עוד יותר לתעשיית התרופות, לעולם הרפואה, לתעשיית הקוסמטיקה ולתעשייה הכימית. יותר מ-40 תרופות מיוצרות ממוצרים שנובעים מחזירים, מאינסולין וקורטיזון עד אסטרוגן. חלקי גוף שלהם, כגון שסתומי לב ועור מושתלים בבני אדם. תעשיית הקוסמטיקה משתמשת בחומצות שונות וגליצרין, בין שאר הדברים. החזירים הם מקור למרכיבים תעשייתיים רווחיים מאוד שמשמשים לייצור דבק, חומר נגד קיפאון, כפתורים, נייר צלופן, בטון, חרסינה, עפרונות, גיר, מרככי בדים, דשנים, פילטרים, שעווה לרצפה, זכוכית, דבק, משמידי חרקים, לינולאום, שמני סיכה, גפרורים, פלסטיק, טיט, גומי, חומרים נגד מים ומשמידי עשבים. העור שלהם מעובד לביגוד, כפפות ונעליים. השער שלהם משמש לייצור מברשות, בדים ובידוד. חזירים גדלים כדי לעבור ניסויים על בעלי חיים בהם גורמים להם לעיוורן, מפציצים אותם ושורפים אותם. המשטרה והצבא משתמשים בחזירים כדי לחפש אחר פצצות, למצוא סמים מוברחים ולגלות אנשים קבורים.

 

איך חיים חזירים

יצור חזרזירים מסחרי, כמו כל מערכות הגידול האינטנסיביות הצפופות נועד ליצור את הכמות הגדולה ביותר של המוצר (חזרזירים) על השטח הקטן ביותר האפשרי, עם כמות העבודה הקטנה ביותר ובעלות הנמוכה ביותר – תוך זמן קצר ביותר.

 

חזירות לרבייה מתעברות באמצעות הפריה מלאכותית בפעם הראשונה כשהן רק בנות 6 או 7 חודשים. הן חיות במחזור בלתי פוסק של הפריה, וממליטות 5 עד 7 פעמים לפני שהן מגיעות לתשישות מוחלטת ונשחטות, בנות 3 או 4 שנים בלבד. מרגע ההפריה כל חזירה מוחזקת בכלוב עשוי פלדה בגודל גופה. אורכו כ-2 מטר והוא כל כך צר שהיא לא יכולה אפילו להסתובב. היא נשארת כלואה בכלוב זה, שמכונה "תיבת הריון" עד שבוע לפני ההמלטה, בפעם הראשונה אחרי הריון של 16 וחצי שבועות. ואז היא מועברת לכלוב מחולק או "תיבת המלטה" שרוחבה מספיק רק כדי שתשכב על צידה ותיניק את גוריה דרך מחסום שמפריד ביניהם. המלטה אחת יכולה להניב אפילו 25 חזרזירים, וכולם נלקחים מאמם תוך 2 עד 4 שבועות, במקום לאפשר להם את תקופת היניקה הנורמלית, שהיא 12 עד 14 שבועות. האם מוחזרת אז אל תיבת ההיריון שלה, ואחרי הפסקה של שבוע בלבד היא שוב מופרית.9  כליאה אינטנסיבית כזאת יוצרת התנהגות הנובעת ממצוקה ושעמום, כגון לעיסת מוטות הכלוב או לחיצה כפייתית על בקבוקי המים.

 

היונקים מבלים את 6 השבועות הבאים בקבוצות, במערכת כלובים עשויים מתכת המסודרים בשורות, זה מעל זה. מאחר שהחזרזירים צפופים מדי והם נוטים להתנהגות הנגרמת כתוצאה ממצוקה (כגון קניבליות ונשיכת זנבות), החוואים חותכים את הזנבות שלהם ומשתמשים בצבתות כדי לשבור את קצוות השיניים שלהם – ללא הרדמה. חזירים מסורסים בגיל שבועיים בלבד כדי לשלוט בתוקפנות שנגרמת על ידי הכליאה.10  שיטות זיהוי כוללות השחתת הגוף על ידי ביצוע סידרה של חתכים עמוקים סביב קצוות האוזניים שלהם, אותם ניתן לזהות כסימן,11 החדרת תג פלסטיק דרך האוזן, או שימוש במכשיר קעקוע שמקעקע מספרים בעור שלהם.12

 

כשהם מגיעים לגיל 8 עד 12 שבועות מועברים החזירים הצעירים אל מכלאות האבסה, שמכונות "טרקלין החזירים". הם נשארים שם למשך 4 עד 12 שבועות נוספים לפני שהם נשלחים לשחיטה. עשרים חזירים כורעים ומצטופפים יחדיו בכל דיר שגודלו כ-2 מטר מרובע, ובכל סככה כזאת מצויים 25 דירים. למפעל אופייני יש 10 מבנים כאלה, ובהם כ-5,000 חזירים, וכל זה נמצא תחת השגחתו של אדם אחד בלבד. הדירים חשוכים כדי לשמור על שקט בקרב החיות, אבל כשנכנס אורח כל אלפי החזירים פותחים בצריחות ויללות של פאניקה.

 

מתיו סקאלי, שערך ביקור כזה מתאר את המהומה ואת החזירים החולים והמתים ש" ... לעולם אינם נבדקים על ידי וטרינר .... איש אינו שם לב אליהם בכלל". הוא מגנה את ההתעלמות ואת "הבגידה האיומה באתיקה הוטרינרית .... גידולים, עצמות שבורות, פצעים מוגלתיים, כל מיני דברים, דבר מכל אלה אינו זוכה יותר לטיפול רפואי".13 כשמבחינים בחזיר חולה או פצוע, הוא מושלך לתוך ערמת החזירים המתים והופך למזון אפילו לחזירים עצמם. סקאלי מתאר בזוועה ובכאב ש"אף אחד מהיצורים שחיים בצינוק חסר קש זה בו מצויים הדירים ..... אינו יוצא משם, אלא כדי למות, ואף לא אחד מהם מסוגל אפילו להסתובב או לשכב".14

 

אין פלא שהם חולים; אין פלא ששיעור התמותה שלהם גבוה כל כך. בערך 150 בעיות גופניות ומחלות שונות פוגעות בחזירים בחוות תעשייתיות. רבות מהן קטלניות, רבות מדבקות לבני אדם, ולרבות מהן השפעת מגיפה על העדר כולו.

 

  • בעיות גופניות נפוצות:
    שיגרון, בורסיטיס, דפורמיטיס, שברים, הרניה, צליעה, שרירים קרועים
  • זיהום מקומי על ידי טפילים:
    קוקסידיוסיס, כינים, שחין, גזזת, מחלת השערוניות (סוג של טפיל)
  • הפרעות עיכול כרוניות:
    דלקת המעי הגס, שלשול, דלקת המעי העקום, פיתול במעיים
  • מחלות זיהומיות חמורות:
    אנמיה, אנתרקס, בורדטלה, ברוסלוזיס, דלקת הלחמית (מחלת עיניים), מחלת כבד, מחלת הפה והטלפיים, סרטן הדם (לוקמיה), דלקת ריאות, סלמונלה, קדחת חזירים ומחלות חום אחרות, כלבת, דלקת האף (רהיניטיס), דלקת קרום המוח, שחפת

קיימות 22 מחלות נפוצות שפוגעות בחזירים הגדלים בחוות ואשר מדבקות גם בני אדם ובעלי חיים אחרים. מבין אלה, 14 מחלות נחשבות מסוכנות כל כך שיש לדווח עליהן כדי לנקוט בצעדים ולמנוע התפשטות מגיפה. כוח אדם אינו מוקדש לטיפול רפואי משום שזול יותר לקבור או לשרוף את הגופות.

 

איך חזירים מתים

כשהחזירים מגיעים למשקל שווק , 100 – 115 ק"ג בגיל 12 עד 24 שבועות, הם מועמסים על משאיות ונשלחים לשחיטה. אין כל חוקים להסדרת משך ההובלה, תדירות המנוחה או מתן מזון ומים לבעלי החיים. מחקר אחד הוכיח שרעידות, כמו אלה שנגרמות על ידי משאית נוסעת פוגעות מאוד בחזירים. כשחזירים "למדו ללחוץ על לוח מקשים כדי לעצור למשך 30 שניות רעידות ורעש במתקן להדמיית נסיעה ..... בעלי החיים עבדו קשה מאוד כדי להשיג לעצמם 30 שניות של מנוחה",15

 

סקירה של שיטות התעשייה שמייצרת בשר חזיר בארצות הברית מצאה שיותר ממאה אלף חזירים מתים בדרכם לשחיטה מידי שנה, ויותר מארבע מאות אלף סובלים מנזקים גופניים קשים במהלך המסע, עד שהם מגיעים אל בית המטבחיים.16  בנוסף לכך, מותם של החזירים במהלך ההובלה נבע מ"טיפול גס וניהול לא נכון בעת ההעמסה וההובלה".17  

 

בבית מטבחיים אופייני מספרן העצום של החיות שנטבחות אינו מאפשר להן למות מוות הומאני וחסר כאבים. בשל השימוש הלא נכון ברובי ההלם והתקלות שבהם חזירים רבים מגיעים כשהם עדיין בחיים אל מכלי המים הרותחים, שנועדו לרכך את עורם ולסלק את שערם. משרד החקלאות של ארצות הברית תעד 14 הפרות של שחיטה הומאנית במפעל אחד, שם גילו המפקחים חזירים "שהלכו וצרחו אחרי שהוכו בהלם לפחות ארבע פעמים".18   דיווח תעשייתי הסביר "שצריחה מתמדת של חזירים היא סימן ..... לטיפול גס ונוקשה ושימוש רב מדי במוטות חשמליים". הדוח מצא שהחזירים במשחטה אחת שנבדקה על ידי הממשלה צרחו מאה אחוזים מהזמן "משום שנעשה שימוש במוטות חשמליים כדי להכריח אותם לקפוץ האחד מעל לשני".19  גיל איינזיץ, בכתבתה המצוינת על תעשיית השחיטה, מתעדת את תיאוריהם של העובדים על פס ההריגה. חזירים היסטריים מטפסים האחד על השני בניסיון להימלט , ובסופו של דבר הם נלכדים, נקשרים וגרונותיהם נחתכים בין אם הם בהלם או לא. העובדים מאשרים גם דיווחים שחזירים מגיעים כשהם בהכרה מלאה אפילו עד מכלי ההרתחה, ואפילו עד לקו השחיטה.20

 

נושאים אחרים

צריכת בשר חזיר ומוצרים אחרים מהחי נקשרה לסוגים רבים של סרטן, ומחקר של יותר מ-90,000 נשים קבע ש"צריכה תכופה של בייקון, נקניקיות ומוצרים אחרים מבשר חזיר ..... נקשרת לסיכון מוגבר לסוכרת".21  מחקר אחר מצא שילדיהן של נשים הרות, שצורכות בשר מעובד מידי יום ביומו, חשופים "לסיכון מהותי להתפתחות גידול במוח בילדות".22 

 

ידוע שמוצרי חזיר נושאים אתם גורמי מחלה המועברים במזון. מחקר אחד מצא שיותר מחמישים אחוזים מדגימות שנלקחו מירך חזיר (האם) היו מזוהמות בסטפילוקוקוס, ומחקר אחר קבע ש"המלחה, ייבוש ועישון מסורתיים של בשר חזיר חי אינן יעילות כנגד סלומנלה טיפימוריום".23  התפרצויות של מחלת השערוניות (טריכינוסיס, סוג של טפיל), שנגרמת על ידי צריכה של בשר חזיר שלא בושל כראוי, התרחשו בישראל.24 

 

כל יום מייצרות חוות תעשייתיות לגידול חזירים מיליארדי קילוגרמים של זבל. הפסולת הנוזלית והמוצקה נאספת במאגרים מעשי ידי אדם המכונים "לגונה". אי אפשר להיפטר מהכמויות העצומות והפסולת מזהמת את הקרקע, את מי התהום, האגמים, הנהרות ובסופו של דבר את מי השתייה. הפסולת הנוזלית מהחוות התעשייתיות הופכת את הנהרות לסביבה מעולה להתרבות מהירה של פיסטריה פיסקיקידה, אורגניזם שמפיץ רעל קטלני. מיליוני דגים מתים ובני אדם שנחשפים למים מזוהמים אלה סובלים מפצעים מודלקים ועוויתות.25 

 

מאחר שהצפיפות גורמת לאווירה שמעודדת מחלות, מקבלים חזירים בחוות תעשייתיות כמויות עצומות של מדבירי חרקים ואנטיביוטיקה, גם בבליעה וגם בריסוס, ואלה נשארים בגופם ומועברים אל האנשים שאוכלים אותם, ובכך הם יוצרים סכנה חמורה לבריאות האדם. לדעת מדענים הצריכה שלא מרצון על ידי אוכלי בשר של תרופות אלה גורמת להיווצרות זני בקטריות העמידים לטיפול.26   ארגון הבריאות העולמי המליץ שחוות תעשייתיות יפסיקו להשתמש באנטיביוטיקה.27   בנוסף לכך, השימוש המקובל והנפוץ באנטיביוטיקה במזון גרם להתפשטות "חיידק על", סטפילוקוקוס אוראוס עמיד מתיצילין (MRSA). מחקרים שבוצעו לאחרונה באירופה וארצות הברית טוענים שכמעט מחצית מהחזירים בחוות התעשייתיות, כמו גם מחצית מהחוואים שמנהלים חוות אלה, הם נשאים של זן חדש של חיידק ה-MRSA 398ST, שמסוגל לגרום לדלקת חמורה בלב אדם, ולגרום להתקף לב או מפרצת. וביתר פרוט, עד 2005 היה חיידק ה-MRSA אחראי למותם של יותר מ-18,000 איש לשנה בארצות הברית לבדה - שיעור תמותה גבוה יותר מזה שנגרם על ידי האיידס. עכשיו, עם הוספת הווקטור של אוכלוסיית חזירים עצומה בחוות תעשייתיות, הסיכון גדל אקספוננציאלית.

 

מונסנטו (החברה ששולטת בפטנטים של צמחים רבים ששונו בצורה גנטית, יצרנית של PCB קטלני) מנסה להשיג שליטה בייצור החזירים. הם טוענים לזכויות לקניין רוחני בשיטות מסוימות להפריה מלאכותי, כולל מתקן מיוחד. הפטנטים יעניקו לחברה זכויות על חזירים שייוצרו בעזרת שיטות רבייה מסוימות. תביעות כבר הוגשו לארגון העולמי לקניין רוחני, והן מבקשות הגנה משפטית על פנטים ביותר ממאה מדינות. עורכי דין של חוואים וצרכנים חוששים שמונסנטו תשתלט על הטכניקות הבסיסיות ליצור חקלאי תעשייתי.28 

   

לראש הדף

 


הערות שוליים

1 "Pigs Domesticated 'Many Times,'" BBC News 11 Mar. 2005.

2 "New Slant on Chump Chops," Cambridge Daily News, 29 Mar. 2002.

3 "The Millennium List," The Times (London), 9 Jan. 2000.

4 Sanjida O'Connell, "Science & Technology: this Little Piggy Has Depression; Scientists Now Say They Can Tell a Happy Animal from a Sad One," The Independent, 16 Feb. 2005.

5 Dr. Dan Dvoskin and Samuel J. Cohen, "Israel's Beef Industry: An Overview," The Negev Foundation, 29 Feb. 2004.

6 Food and Agriculture Organization of the UN, "Pigmeat Slaughtered/Production Animals," FAOSTAT Database, 2004.

7 "Israeli Supreme Court Allows Sale of Pork," Associated Press, 14 Jun. 2004.

8 Food and Agriculture Organization of the UN, "Pigmeat Slaughtered/Production Animals," FAOSTAT Database, 2004.

9 Marc Kaufman, "In Pig Farming, Growing Concern," The Washington Post, 18 Jun. 2001.

10 FAI Farms, "Castration in Pigs, Implications of Boar Taint in Pork," ThePigSite.com, Aug. 2004.

11 Scott Brady, "Proper Way to Ear Notch Pigs," Nebraska Cooperative Extension, Institute of Agriculture and Natural Resources, University of Nebraska, Lincoln, NB:
http://www.ianrpubs.unl.edu/epublic/pages/publicationD.jsp?publicationId=1056

12 Slapper Tattoo Plates:
http://idandtrace.com/slapperplates.htm

13 Matthew Scully, Dominion: The Power of Man, the Suffering of Animals, and the Call to Mercy, (NY: St. Martin's Press, 2002), 267-268,(See discussion about pigs: pp. 247-286.)

14 Scully, 260.

15 A.J. Zanella and O. Duran, "Pig Welfare During Loading and Transportation: A North American Perspective," I Conferencia Virtual Internacional Sobre Qualidade de Carne Suina, via Internet, 16 Nov. 2000.

16 Joe Vansickle, "Quality Assurance Program Launched," National Hog Farmer, 15 Feb. 2002.

17 Zanella and Duran.

18 Joby Warrick, "'They Die Piece by Piece'; In Overtaxed Plants, Humane Treatment of Cattle Is Often a Battle Lost," The Washington Post, 10 Apr. 2001.

19 Temple Grandin, "2001 Restaurant Audits of Stunning and Handling in Federally Inspected Beef and Pork Slaughter Plants," 2002 Meat Institute Animal Handling and Stunning Conference, Colorado State University: Department of Animal Sciences, 2002.

20 Gail Eisnitz, Slaughterhouse (NY: Prometheus Books, 1997), 63-105.

21 M.B. Schulze et al., "Processed Meat Intake and Incidence of Type 2 Diabetes in Younger and Middle-Aged Women," Diabetologia, 24 Oct. 2003.

22 J.M. Pogoda, "Maternal Cured Meat Consumption During Pregnancy and Risk of Paediatric Brain Tumour in Offspring: Potentially Harmful Levels of Intake," Public Health Nutrition, 2 (2001): 1303-5.

23 P.L. Mertens, "An Epidemic of Salmonella Typhimurium Associated With Traditional Salted, Smoked, and Dried Ham," Ned Tijdschr Geneeskd, 143 (1999): 1046-9.

24 Judy Siegel, "Potentially Fatal Trichinosis Reported Among Pork-Eating Foreign Workers," The Jerusalem Post, 8 Oct. 2004.

25 Howard Lyman, Mad Cowboy (NY: Simon & Schuster, 1998), 130-131.

26 Jeff Donn, "Contaminated Meat Spurs Concern. Study Finds 1 in 5 Market Samples Contained Drug-Resistant Bacteria," Associated Press, 18 Oct. 2001.

27 Marc Kaufman, "WHO Urges End to Use of Antibiotics for Animal Growth," The Washington Post, 13 Aug. 2003.

28 Jeff Shaw, "Monsanto Looks to Patent Pigs, Breeding Methods," The New Standard, 18, Aug. 2005.

  

לראש הדף